#3 Stanovení aktuální CP – CRITICAL POWER

Už jsem si říkal, že mám vše konečně připraveno na smysluplný trénink, v TrainingPeaks jsem si nechal vygenerovat tréninkový plán se dvěma vrcholy v sezoně. Jeden v polovině dubna a ten druhý na konci října. Plán se zdál na první pohled OK. Chyba. Při prvních trénincích jsem zjistil, že se nedokážu držet při pomalém běhu v rozmezí předepsaných wattů. Po rovině a z kopce to ještě nějak šlo, ale do kopce byl obrovský problém. Začátek tréninku, prvních cca 5km @167 – 206W, mírný kopeček a já šel vesele dost přes 250W. Co s tím? Zeptal jsem se na Facebooku kluků ve skupině “Běháme s watty” a dostalo se mi rady začít úplně od začátku a stanovit aktuální CP – Critical Power. (Svou hodnotu, kterou jsem totiž původně použil, jsem získal někdy před více než dvěma lety a myslel jsem, že když si nastavím “AutoCalculate CP”, tak mám vyřešeno. Asi ne …)

Critical Power – prahová hodnota, při které se mění dominantní typ únavy. Toto číslo se používá k určení optimálních intenzit tréninku (Power Zones). Existuje několik možností, jak stanovit CP. Já jsem si zvolil test, který se mimochodem líbil i Jim Vance.

Test 3/9

  • Zahřej se 15 minut a na konci se připrav na tvrdé úsilí
  • Proveď 3-minutový interval při maximálním úsilí
  • Pauza – 5 minut chůze, 10 minut lehkého běhu, 5 minut chůze a 5 minut lehkého běhu a opět 5 minut chůze (celkem 30 minut)
  • Proveď 9-minutový interval při maximálním úsilí
  • Lehký výklus

Po dokončení tohoto testu jsem vzal průměrný výkon za 3 minuty a 9 minut a zprůměroval obě hodnoty. Takže 3 minuty – 305W, 9 minut – 268W, průměr 287W. Dále jsem vzal 90% procent této hodnoty, což je 258W.

Nová hodnota CR je pro mne tedy 258W

Leden 2021, teplota -5°C, 15cm sněhu

Příspěvek byl publikován v rubrice Praxe se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *